PC Güç Kaynakları Rehberi
Yanlış güç kaynağı seçerek hem bilgisayarınızı, hem de kendinizi riske atabileceğinizi biliyor musunuz?
Kalitesiz güç kaynakları, sisteminizin ihtiyacı olan gücü vermemekle kalmayıp, bir süre çalıştırsa bile ürünün garanti dışı kalacak şekilde hasar görmesine sebep olabilir ve size bile zarar verebilir. Bu güç kaynakları, oluşan muhtemel bir çok sorunun başlıca sebebi olmakla kalmayıp, ilerde sisteminizi bozması; hatta kalıcı düzeyde hasarlar vermesi kaçınılmazdır.
Kalitesiz bir güç kaynağı ne gibi riskler taşır ?

- Güç kaynağı yeterli gücü sağlayamadığı için, bilgisayarınız hiç açılmayabilir.
- Bilgisayar çalışsa dahi, donanımlarınızın ihtiyaç duyduğu beslemeyi sağlayamadığı için gereken verimi elde edemeyebilirsiniz; yani paranızın karşılığını alamazsınız.
- Bilgisayarınız çalışırken, güç ihtiyacını karşılayamadığı anda beklenmedik şekilde bilgisayarınız kapanabilir. Veri kayıpları yaşayabilirsiniz veya işletim sisteminiz bozulabilir.
- Şebekeden kaynaklanan yüksek voltaj durumlarında koruma devresi yoksa gücü kesmeyerek hasara yol açabilir.
- Donanımların kapasitesinin üzerinde güç talep etmesi durumda ilgili koruma devresi yoksa gücü kesmeyerek ciddi hasara yol açabilir.
- Güç kaynağı hatalarından meydana gelen donanımsal arızalar garanti dışı olduğundan maddi olarak zarara uğrayabilirsiniz.
- Güç kaynağı sadece donanımlarınızda arızaya yol açmayabilir. İçindeki parçaların patlaması veya alev alması ile, yakınında bulunan cihaz, eşya ve kişilere de zarar verebilir. Yangına neden olabilir.
Kalitesiz bir güç kaynağı nasıl ayırt edilir ?
Kalitesiz bir güç kaynağını ayırt etmenin çok basit iki yolu vardır. Fiyat ve ağırlık kıyaslaması. Piyasada rağbet gören bir çok ucuz güç kaynağının fiziksel ağırlıkları, gerçek güç sağlayabilen güç kaynaklarının neredeyse üçte biri kadar hafif olmaktadır.
Bu tarz güç kaynaklarında çıkış gerilim (aşırı yük) koruması, kısa devre koruması ve yüksek voltaj koruma devresi gibi bir çok bileşen yer almamaktadır. Bunun yanısıra bir çok ürün aslen 250 - 300 Watt gücünde kaliteli güç kaynaklarına olmasına karşın, sahte etiketlerle 500, 600 hatta 650 Watt gücündeymiş gibi etiketlenerek de satılmaktadır.
Kalitesiz güç kaynağı kullanıyor olabileceğimi söylüyorsunuz. Ama sistemim bu güç kaynağı ile çalışıyor ?

Sözkonusu güç kaynakları bir süredir sisteminizi çalıştırıyor olabilir veya bu güç kaynağını kullanan başka sistemlerin sağlıklı çalıştığını düşünebilirsiniz. Oysa ki bu sistemler kararsız ve güvensiz bir biçimde çalışmaktadır.
Bir şekilde belirli bir süre çalışmış veya halen çalışıyor olmasının sebebi o ana kadar sistemin güç ihtiyacının çok yüksek olmamasıdır. Ancak artık hem yazılımların, hem de yeni nesil bileşenlerin güç ihtiyaçları küçümsenemeyecek düzeydedir. Bu sistemler, herhangi bir "yüklü" çalışma durumda veya elektrik şebekesinden kaynaklanan bir düzensizlikte ya yanacaktır, yada sisteminizdeki başka bileşenlerin hasar görmesine sebep olacaktır.
Sahte Etiketlenmiş Güç Kaynaklarının Anakartlara Verdiği Hasarlar





























